Repeat sign playback problem after D.S. al Coda

Sibelius beginners can discuss all things Sibelius here ("how do I...?").
BRK
Posts: 13
Joined: Fri Apr 19, 2019 12:53 am
Sibelius Version: 7.5
Operating System: Mac

Repeat sign playback problem after D.S. al Coda

Post by BRK » Thu Aug 15, 2019 10:21 pm

Hi,

In my score I have 8 measures that I need to playback between Start-repeat and End-repeat sign.
It plays back correctly the first pass. It goes to End-repeat sign and get back to Start-repeat sign and continues to playback, no problem here.

The problem is when the cursor gets back from D.S. al Coda to the same Start-repeat point where there is a D.S sign, it plays only one pass and it is not repeating the same 8 bars when the cursor arrive to End-repeat. It keeps continuing to playback the rest of the score.

Am I doing something wrong?
Or anybody has experienced the same issue?
I am using Sibelius 7.5 in iMac, macOS High Sierra.


Screen shot of part of my score:
Sibelius 7.5 repeat sign 3.25.59 PM.png
Sibelius 7.5 repeat sign 3.25.59 PM.png (127.93 KiB) Viewed 522 times
Thank you
Sibelius 7.5, iMac 21.5 inch, OS 10.13.6

Re: Repeat sign playback problem after D.S. al Coda

by Sponsor

Forum Sponsor
 

MikeLyons
Posts: 549
Joined: Fri Jun 24, 2016 7:20 pm
Sibelius Version: 8.5
Operating System: Windows

Re: Repeat sign playback problem after D.S. al Coda

Post by MikeLyons » Fri Aug 16, 2019 7:08 am

Check the setting in the attached.
Attachments
play repeats.png
play repeats.png (163.34 KiB) Viewed 510 times
Sib 6.2, 7.5 and 2019.1, Windows 10, 8MB RAM, 7TB 7200RPM Storage, Note Performer 2, EWQLSO, EWQLSC, Harmony Assistant and some others.

BRK
Posts: 13
Joined: Fri Apr 19, 2019 12:53 am
Sibelius Version: 7.5
Operating System: Mac

Re: Repeat sign playback problem after D.S. al Coda

Post by BRK » Fri Aug 16, 2019 4:52 pm

Hi,

Thanks for the reply.
I've already checked mark the "Play repeats after a D.S or D.C jump".
Even with this setup it is not playing back.

Screen shot of my Repeat setup:
Sibelius 7.5-Repeat.png
Sibelius 7.5-Repeat.png (17.49 KiB) Viewed 498 times
Sibelius 7.5, iMac 21.5 inch, OS 10.13.6

MikeLyons
Posts: 549
Joined: Fri Jun 24, 2016 7:20 pm
Sibelius Version: 8.5
Operating System: Windows

Re: Repeat sign playback problem after D.S. al Coda

Post by MikeLyons » Sat Aug 17, 2019 8:12 am

Either send me the file or use manual repeats.

Question: How did you input the Segno and the DS instructions? Did you use Repeats Ds/Dc text style?
Sib 6.2, 7.5 and 2019.1, Windows 10, 8MB RAM, 7TB 7200RPM Storage, Note Performer 2, EWQLSO, EWQLSC, Harmony Assistant and some others.

BRK
Posts: 13
Joined: Fri Apr 19, 2019 12:53 am
Sibelius Version: 7.5
Operating System: Mac

Re: Repeat sign playback problem after D.S. al Coda

Post by BRK » Sat Aug 17, 2019 5:00 pm

MikeLyons wrote:Either send me the file or use manual repeats.

Question: How did you input the Segno and the DS instructions? Did you use Repeats Ds/Dc text style?
For both Dal Segno sign and D.S al Coda text, I used Text > Other System Text > Repeat (D.C/D.S To Coda).

See the screenshot:
D.S al Coda.png
D.S al Coda.png (139.88 KiB) Viewed 482 times
Sibelius 7.5, iMac 21.5 inch, OS 10.13.6

MikeLyons
Posts: 549
Joined: Fri Jun 24, 2016 7:20 pm
Sibelius Version: 8.5
Operating System: Windows

Re: Repeat sign playback problem after D.S. al Coda

Post by MikeLyons » Sat Aug 17, 2019 9:14 pm

Just making sure. Check the attachment point of your segno. Make sure it is on the barline and not on the 1st beat. Use the manual repeats list to check if you can see any strange anomalies in the default playback structure.

You haven't got nested repeats, have you? Make sure repeat brackets are always paired as this can sometimes break the structure.

as I said, without seeing the entire score and the sib file I can only guess.
Sib 6.2, 7.5 and 2019.1, Windows 10, 8MB RAM, 7TB 7200RPM Storage, Note Performer 2, EWQLSO, EWQLSC, Harmony Assistant and some others.

BRK
Posts: 13
Joined: Fri Apr 19, 2019 12:53 am
Sibelius Version: 7.5
Operating System: Mac

Re: Repeat sign playback problem after D.S. al Coda

Post by BRK » Sun Aug 18, 2019 6:29 pm

MikeLyons wrote:... without seeing the entire score and the sib file I can only guess.
I sent you my entire score.
Thank you for your help and assistance.
Sibelius 7.5, iMac 21.5 inch, OS 10.13.6

MikeLyons
Posts: 549
Joined: Fri Jun 24, 2016 7:20 pm
Sibelius Version: 8.5
Operating System: Windows

Re: Repeat sign playback problem after D.S. al Coda

Post by MikeLyons » Mon Aug 19, 2019 6:27 am

I have replied.

Long and short - you need to use manual repeats (unless you were to open out the repeat with the "To Coda" in it.)

M
Sib 6.2, 7.5 and 2019.1, Windows 10, 8MB RAM, 7TB 7200RPM Storage, Note Performer 2, EWQLSO, EWQLSC, Harmony Assistant and some others.

BRK
Posts: 13
Joined: Fri Apr 19, 2019 12:53 am
Sibelius Version: 7.5
Operating System: Mac

Re: Repeat sign playback problem after D.S. al Coda

Post by BRK » Mon Aug 19, 2019 4:57 pm

I've replied.
Thank you
Sibelius 7.5, iMac 21.5 inch, OS 10.13.6

BRK
Posts: 13
Joined: Fri Apr 19, 2019 12:53 am
Sibelius Version: 7.5
Operating System: Mac

Re: Repeat sign playback problem after D.S. al Coda

Post by BRK » Mon Aug 19, 2019 5:51 pm

MikeLyons wrote:
Long and short - you need to use manual repeats ...

M
I used the Manual repeat but I got some problems during playback.
Problem 1- It does not play the whole score from the beginning. It plays back only the repeats that I've entered manually.
Problem 2- The playback is not synchronized with the metronome.

I set the manual repeat like that:
8-15, 21-28, 29-32, 37-40, 43-46,
Manual repeats playback.png
Manual repeats playback.png (26.49 KiB) Viewed 443 times
Sibelius 7.5, iMac 21.5 inch, OS 10.13.6

MikeLyons
Posts: 549
Joined: Fri Jun 24, 2016 7:20 pm
Sibelius Version: 8.5
Operating System: Windows

Re: Repeat sign playback problem after D.S. al Coda

Post by MikeLyons » Mon Aug 19, 2019 9:13 pm

when yomy copy (just sent) you'll see what to do. If you use Reset Default Order, you should see almost the exact pattern you need. you just need to add in another repeat with the coda wheel inside it and make that section end at the bar with the to coda. Don't forget, you also have to include the bars that don't repeat in the list. Using manual repeats means you can set up sections whichdon't play at all.
Sib 6.2, 7.5 and 2019.1, Windows 10, 8MB RAM, 7TB 7200RPM Storage, Note Performer 2, EWQLSO, EWQLSC, Harmony Assistant and some others.

BRK
Posts: 13
Joined: Fri Apr 19, 2019 12:53 am
Sibelius Version: 7.5
Operating System: Mac

Re: Repeat sign playback problem after D.S. al Coda

Post by BRK » Wed Aug 21, 2019 8:55 pm

@MikeLyons,

There is a Playback sound problem with the corrected file.
After the cursor jumps from D.S. al Coda to dal Segno sign, there is no sound.
I can hear the sound from the beginning until D.S. al Coda but after jumping to dal Segno sign, no more sound.
Sibelius 7.5, iMac 21.5 inch, OS 10.13.6

MikeLyons
Posts: 549
Joined: Fri Jun 24, 2016 7:20 pm
Sibelius Version: 8.5
Operating System: Windows

Re: Repeat sign playback problem after D.S. al Coda

Post by MikeLyons » Wed Aug 21, 2019 9:06 pm

You, or maybe me - though i don't remember doing so - have turned off play on pass after the 2nd time. restore them and all will be well.
Sib 6.2, 7.5 and 2019.1, Windows 10, 8MB RAM, 7TB 7200RPM Storage, Note Performer 2, EWQLSO, EWQLSC, Harmony Assistant and some others.

BRK
Posts: 13
Joined: Fri Apr 19, 2019 12:53 am
Sibelius Version: 7.5
Operating System: Mac

Re: Repeat sign playback problem after D.S. al Coda

Post by BRK » Wed Aug 21, 2019 11:34 pm

I'll check that.
Thanks
Sibelius 7.5, iMac 21.5 inch, OS 10.13.6

BRK
Posts: 13
Joined: Fri Apr 19, 2019 12:53 am
Sibelius Version: 7.5
Operating System: Mac

Re: Repeat sign playback problem after D.S. al Coda

Post by BRK » Wed Aug 21, 2019 11:42 pm

I just did Restore Default Order in Play > Repeats section but still no sound after D.S al Coda.
Sibelius 7.5, iMac 21.5 inch, OS 10.13.6

Post Reply