Sibelius Forum Store | Buy Sheet Music

Microsoft GS Wavetable Synth is missing

Discussion of playback and midi issues go here.

Microsoft GS Wavetable Synth is missing

Postby yardenc » Sun Feb 10, 2019 9:13 pm

Hi guys!

I use only the very basic sounds in Sibelius since I don't need much more (arranging for acappella, always using Voice Oohs).
And I'm really lost.
A couple of days ago I had to uninstall and reinstall my audio interface driver (Focusrite 2i2) and ever since - my Sibelius has no playback devices, not even Microsoft GS Wavetable Synth.

I'm attaching the screenshot of the audio configuration.

I already tried:
1. Repairing Sibelius installation
2. Uninstalling and reinstalling my audio interface again
3. banging my head against the keyboard

Nothing helps!
Please show me the light!

Your frustrated friend,
Yarden
Attachments
Capture2.PNG
Capture2.PNG (39.69 KiB) Viewed 223 times
Capture.PNG
Capture.PNG (15.96 KiB) Viewed 223 times
yardenc
 
Posts: 2
Joined: Sun Feb 10, 2019 9:05 pm

Re: Microsoft GS Wavetable Synth is missing

by Sponsor

Forum Sponsor
 

Re: Microsoft GS Wavetable Synth is missing

Postby bobp » Mon Feb 11, 2019 1:56 am

1. Did you select the ASIO Setup button and reconfigure the driver for Sibelius.

2. Do you really need ASIO to run GM? Unless you are using a keyboard through the Focusrite?
Bob Porter
Sibelius 7.5, W10,i5,16 GB ram,desktop
bobp
 
Posts: 1051
Joined: Thu Dec 27, 2012 12:53 am

Re: Microsoft GS Wavetable Synth is missing

Postby MikeLyons » Mon Feb 11, 2019 7:49 am

Have you had any error messages like MMSYSTEM error?

You cannot use ASIO with GM Basic. Choose another driver for the card - MME or DS.
Sib 6.2, 7.5 and 2019.1, Windows 10, 8MB RAM, 7TB 7200RPM Storage, Note Performer 2, EWQLSO, EWQLSC, Harmony Assistant and some others.
MikeLyons
 
Posts: 390
Joined: Fri Jun 24, 2016 7:20 pm

Re: Microsoft GS Wavetable Synth is missing

Postby yardenc » Mon Feb 11, 2019 9:52 am

Hi guys!

Thanks for your help!
Eventually I ran out of patience and had my system restored and that fixed it.
Before I did that I *did* try to change the interface to all other options and it didn't bring my GM back. I did not get any error messages.
Right now the interface is set to "Primary Sound Driver"... I can't remember if it's the one that I tried before, but oh well :)

Thanks again!
yardenc
 
Posts: 2
Joined: Sun Feb 10, 2019 9:05 pm

Re: Microsoft GS Wavetable Synth is missing

Postby bobp » Mon Feb 11, 2019 3:33 pm

Thanks for posting what worked for you. It occurs to me that I should have asked you why you had to uninstall the driver to begin with.
Glad things are working.
Bob Porter
Sibelius 7.5, W10,i5,16 GB ram,desktop
bobp
 
Posts: 1051
Joined: Thu Dec 27, 2012 12:53 am

Re: Microsoft GS Wavetable Synth is missing

Postby andyg » Mon Feb 11, 2019 6:43 pm

?? I replied to this one not long after it was posted! Said the same thing - ASIO driver and GM wavetable don't work together. Same solution - change driver. That should have worked.

No idea where the post went, as there's no mods or admin to remove it.

Anyway, glad to hear it's all sorted, even if I wasn't able to help! :)
andyg
 
Posts: 1364
Joined: Tue Feb 14, 2006 8:55 pm
Location: UK



Similar topics


Return to Playback Problems

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


Music Engravers and Music Copyists
   Finale - Sibelius - Cakewalk - Archives - Sibelius Books - Links - Contact


Copyright © 1994 - 2019 by C.M. Press, LLC